اولین قدم برای شروع نواختن تهیه یک ساز مناسب است. اگر شما به دنبال خرید پیانو هستید باید بدانید که گزینه های متعددی برای شما وجود دارد.
البته که دوست ندارید انتخاب اشتباهی انجام دهید…پس به این پیشنهادات توجه کنید.
یک نوازنده مبتدی به یک ساز خوب نیاز دارد ولی این به این معنی نیست که شما حتما باید یک پیانوی گرند (یا به اصطلاح رویال) تهیه کنید.
برای کمک به تصمیم گیری شما و اینکه چه سازی با توجه به شرایط شما مناسب است ، چند راهنمایی ارایه میدهیم.
به طور کلی ۳ دسته بندی برای انتخاب شما وجود دارد.
پیانوی آکوستیک
پیانوی دیجیتال
کیبورد ( که در ایران به غلط با نام ارگ شناخته میشود)
بزرگترین و گرانترین و همچنین بهترین ساز به ویژه برای پیانیستهای ماهر پیانوی آکوستیک است.
امروزه همچنین پیانوهای دیجیتال بسیاری وجود دارند که کوچکتر و ارزانتر هستند و انواع مرغوب آنها صدایی نزدیک به پیانوی آکوستیک تولید می کنند.
دسته بندی سوم کیبورد است که ارزانترین انتخاب شماست ولی به احتمال زیاد touch خوبی برای قوی کردن دستها ندارد و یا ممکن است تعداد کلیدهای (کلاویه های) آن از اندازه استاندارد کمتر باشد.
پیانوی آکوستیک
هر چه زودتر یک هنرجو بتواند شانس تمرین بر روی پیانوی آکوستیک را داشته باشد، بهتر است. کیفیت صدایی که یک پیانوی آکوستیک تولید می کند برخاسته از سیمها و چوب طبیعی است که باعث می شود رنگ صدا(tone color) و دینامیک احساس شده توسط این ساز قابل مقایسه با بهترین پیانوی دیجیتال نباشد.
حقیقت این است که پیانوهای آکوستیک گران هستند. قیمت پیانوی آکوستیک نو معمولا از ۳۰۰۰دلار شروع میشود واگر ازمدلهای گرند و بیبی گرند خوشتان می آید باید بدانید که حداقل ۶۰۰۰ دلار باید برای آن بپردازید. برند یا کارخانه سازنده پیانو هم خیلی مهم است و نقش تعیین کننده در قیمت و کیفیت آن دارد.
مثلا برند Yamaha یک برند کاملا شناخته شده در جهان است و شاید بتوان مدلU1 آنرا در بین پیانوهای دیواری به عنوان یک پیانوی خوب معرفی کرد. برندهای خوب دیگری هم مثل Kawai وpetrof هم وجود دارند.
اگر شما می خواهید یک پیانوی آکوستیک دست دوم بخرید بهتر است از یک کارشناس بی طرف کمک بگیرید و مطمئن شوید که کلاویه های آن درست کار میکنند و کوک را خوب نگه میدارد یا نه. پیانوی آکوستیک اگر وضعیت قابل قبولی نداشته باشد موجب دلسردی شما میشود و جلوی پیشرفت شما را میگیرد.
پیانوی دیجیتال
اگر چه این نوع پیانو نمی تواند تجربه نواختن روی یک پیانوی آکوستیک را شبیه سازی کند، برای شروع کار نواختن هیچ مشکلی ایجاد نمیکند. البته برخی افراد به شدت با این عقیده مخالف هستند ولی این مخالفت بیشتر یک تعصب است و به نظر منطقی نمیرسد چرا که بسیاری از اساتید مطرح دنیا که در دانشگاههای درجه اول موسیقی تدریس می کنند هم، چنین نظرات سخت گیرانه ای ندارند!
به علاوه اگر خانواده ای از نظر اقتصادی توان تهیه ساز آکوستیک را نداشته باشد در نتیجه برای همیشه از نواختن محروم میشوند واین اصلا عادلانه نیست. چه بسا بعد از مدتی که پیشرفت خود را ببینند و یا توان خرید ساز آکوستیک را پیدا کنند آگاهانه تر برای خرید پیانوی دیواری اقدام کنند.
در ضمن در پیانوی دیجیتال امکان کم کردن صدا و استفاده از هدفون در زمان تمرین وجود دارد که از ایجاد مزاحمت برای دیگران جلوگیری می کند و هنرجو هم می تواند در زمان دلخواه خود با آرامش تمرین کند.
در پیانوهای دیجیتال امروزی به ویژه در انواع مرغوب آن سعی شده تا صداها هر چه بیشتر به انواع آکوستیک نزدیکتر باشد، کلاویه ها سنگین شده هستند و همچنین نسبت به سرعت و فشار ضربه ها برای ایجاد دینامیک(صدای بلند و کوتاه) حساس هستند. آنها در یک کابینت جای میگیرند و نسبت به پیانوی دیواری کوچکتر هستند. در ایران بین ۲ تا ۱۰ میلیون تومان قیمت دارند. برند یاماها در تولید انواع پیانوی دیجیتال هم برندی شناخته شده است به خصوص سری Arius.
در واقع یک پیانوی دیجیتال با کیفیت، خیلی بهتر از پیانوی آکوستیک از کوک خارج شده با کلاویه های سفت و شکسته و یا غیر استاندارد است. به علاوه در صورت رها کردن آموزش توسط هنرجو، حداقل ضرر مالی کم تری متوجه شما خواهد شد.
ویژگی پیانوهای آکوستیک و دیجیتال را در اینجا بخوانید
کیبورد
اگر نمی خواهید چند میلیون برای خرید ساز بپردازید هنر جوهای مبتدی می توانند از یک کیبورد هم برای شروع استفاده کنند. گرچه ما تهیه پیانوی دیواری یا دیجیتال را در اولین فرصت توصیه میکنیم.اما به هر حال کسی که به نواختن پیانو علاقه مند است می تواند قدمهای اولیه آموزش را با این ساز بردارد.
کیبورد ها با قیمتهای خیلی پایین هم قابل خرید هستند ولی کیبورد با اندازه کلاویه غیر استاندارد اصلا توصیه نمیشود.
به علاوه برای یادگیری پیانو روی کیبورد بهتر است حداقل ۶۱ کلاویه سنگین شده (weighted) داشته باشیم که از قابلیت حساسیت نسبت به ضربه (touch response/touch sensitivity) هم برخوردار باشد تا هنرجو بتواند همه تمرینها را انجام دهد.
کیبورد ها اندازه و قیمتهای متفاوتی دارند .انواع گرانقیمت آن به عنوان سینتی سایزر برای تولید صداهای مختلف و ریتمهای گوناگون ساخته میشوند و برای هنرجویی که قصد پیانو زدن را دارد به هیچ وجه کاربردی ندارد. برای شروع، یاماها مدل PSR و یا کاسیو مدل CTK هم قابل قبول است.
اگر قصد خرید کیبورد را دارید حتما صندلی و پایه مناسبی هم تهیه کنید. اگر آنرا روی میز معمولی در خانه خود بگذارید احتمالا ارتفاع مناسب را برای شما ایجاد نمی کند. برای تنظیم ارتفاع مناسب میز و صندلی، دستان نوازنده از مچ تا آرنج باید موازی با زمین قرار بگیرد.