ارغوان دره در فاصله چهار کیلومتری طرقبه و در مسیر طرقدر به روستای کلاته آهن قرار دارد. از انتهای محله طرقدر در طرقبه، وارد مسیری میشوید که شما را به روستای کلاته آهن میرساند. قبل از رسیدن به روستای کلاته آهن، مسیری آسفالته به درهای باز و پهن منتهی میشود که همان دره ارغوان است.
ارغوان با نام علمی Cercis siliquastrum درختیست با شکوفههای بنفش و برگهای قلبی شکل که از همین روی به درخت عشق (Love Tree) معروف شده است. ارغوان گیاهی بیشتر به صورت درختچه گلدار است که ارتفاع آن گاهی به ۱۲ متر نیز میرسد. گلهای این درخت در اوایل بهار در گروههای ۳ تا ۶ تایی روی شاخهها و حتی روی ساقه اصلی، پیش از رشد برگها پدید میآیند و چون تعداد آنها بسیار زیاد است، منظره زیبایی به درخت میدهد. در هنگام شکوفایی درخت ارغوان، در حالی که شاخهها هنوز بدون برگ هستند، گلهای خوشهای و صورتی رنگ آن به حالت آویخته ظاهر میشوند و سپس برگهای سبز و قلبی شکل آن، شاخهها را زینت میبخشد.
گل گیاه ارغوان خوراکی است و مزهای ترش دارد از این رو در برخی کشورها، گل ارغوان را به همراه سالاد مصرف میکنند یا در برخی از غذاها به عنوان چاشنی استفاده میشود.
ارغوان در خاکهای آهکی پرقوت بهتر رشد میکند، در برابر خشکی بسیار مقاوم است و به تابش مستقیم نور خورشید نیاز دارد. ویژگی مهم ارغوان این است که این درخت هر جا که آب کم و خاک نامطلوب است سبز میشود و محیط زیست منطقه را حیات دوباره می بخشد.
در انتهای دره چند چشمه جوشان آب را نیز خواهید دید. لازم به ذکر است که اهالی طرقبه از شاخههای منعطف ارغوان، سبدهایی در رنگ و شکلهای مختلف میبافند. اسم این صنعت دستی، «سبدبافی» یا «ارغوان بافی» است و هنر دیرینه طرقبهایهاست. اگر به ارغوان دره سفر کردید، یادتان باشد، یکی از سبدهای بافته شده از شاخههای ارغوان را هم بخرید تا هم یادگاری از دره ارغوان داشته باشید و هم به صنایع دستی منطقه، کمک کرده باشید.