مدیریت پروژه یکی از زیرشاخههای مهم و پرکاربرد علم مدیریت است. برای اینکه یک ایده و هدف به نتیجه برسد، به مدیریتی قوی و کارآمد در طول فرآیند خود نیاز دارد تا ضمن بررسی مراحل مختلف از کم و کاستیها نیز مطلع شود. به طور کلی مدیریت پروژه را میتوان استفاده از دانش و تخصص، تکنیک و مهارتهای لازم و حداکثر منابع موجود در جهت به انجام رسانیدن یک هدف مشخص دانست. اصول و پایههای اصلی مدیریت پروژه عبارت است از سه عنصر زمان، هزینه و کیفیت. بدین معنی که مدیریت پروژه را میتوان هنر به انجام رساندن پروژه در کمترین زمان، مناسبتترین هزینه و بالاترین کیفیت دانست. بدین ترتیب ضرورت به کارگیری مهارتهای مربوط به مدیریت پروژه بر کسی پوشیده نیست
یکی از اولین وظایف مدیر پروژه این است که هدف پروژه را تعیین کند، به بیان دیگر، با جزئیات شرح دهد که پروژه قرار است به چه چیزی دست پیدا کند. در مرحلهی بعد، مدیر پروژه باید یک برنامهی زمانی آماده کرده، وظایف هر کدام از اعضای گروه را مشخص و برای هر وظیفهی خاص، فرجهی زمانی تعیین کند.
مدیر پروژه در کنار برنامهی زمانی، باید بودجه را هم تعیین کند. بودجه باید به گونهای مشخص شود که بتواند هزینههای غیرقابل پیشبینی را نیز پوشش دهد. بعد از اینکه پروژه آغاز شد، مدیر پروژه باید مطمئن شود که همهی اعضای گروه، منابعی که برای رسیدن به اهدافشان مورد نیاز است، در اختیار دارند
آنچه از وظایف مدیریت روی پروژه ها ملموس تر و محسوس تر است برنامه ریزی و کنترل پروژه است:
فرآیند برنامهریزی، تعیین توالی و توازن فعالیتهای لازم برای اجرای یک پروژه با در نظر گرفتن زمان مورد نیاز برای اجرای هر فعالیت و کیفیت تعیین شده برای آن فعالیت است.
کنترل پروژه فرایندی است در جهت حفظ مسیر پروژه برای دستیابی به یک تعادل اقتصادی موجه بین سه عامل هزینه، زمان و کیفیت در حین اجرای پروژه، که از ابزار و تکنیکهای خاص خود در انجام این مهم کمک میگیرد. در واقع کنترل، اجرای دقیق و کامل برنامه تدوینشده برای پروژه است بگونهای که هنگام خروج از برنامه بتوان با تشخیص علل و طرح اقتصادیترین فعالیت ها، پروژه را به نزدیکترین حالت ممکن در مسیر اولیه و اصلی خود بازگرداند. کنترل پروژه در این راه از سه عامل زیر بهره می گیرد:
- تعیین وضعیت واقعی پروژه
- مقایسه وضعیت واقعی با برنامه
- در نظر گرفت اقدام اصلاحی
.
..